Free-banking, Otázka množství měnového kovu a inflace - Chabrová, Zuzana (2008)
Bakalářská práce představuje systém svobodného bankovnictví (free-banking). V první části se zaměřuje na vysvětlení směny a správné pochopení peněz. Navazuje objasnění chování nabídky a poptávky po penězích v systému free-banking, které doprovází řešení otázky dostatečného či správného množství peněžní komodity. Pro srovnání se práce zabývá i systémem centrálního bankovnictví, především rolí centrální banky. V poslední části je ponechán prostor inflaci a jejím projevům v systému s centrální bankou a v systému svobodného bankovnictví