Vliv centrálního plánování na strukturu a konkurenceschopnost průmyslu v NDR - Bartůsek, Michal (2008)
Záměrem bakalářské práce je popsat vliv centrálně plánované ekonomiky na strukturu a konkurenceschopnost průmyslu v NDR v období let 1948-1989. Práce se věnuje plánování, sporu o ekonomickou kalkulaci a podrobnému rozboru vývoje průmyslu v NDR. Snaží se vyřešit otázky alokační efektivnosti a systémově podmíněné problémy centrálně plánované ekonomiky. Cílem práce je zhodnotit vliv jednotlivých kroků centrálních plánovačů a rozhodnutí politiků na osud hospodářství v NDR a interpretace úspěchů a neúspěchů centrálně plánované ekonomiky