Síťová architektura FTTx - Beníšek, Jan (2008)
Bakalářská práce popisuje architekturu FTTx sítí. Snaží se odpovědět na otázky, jaké technologie a topologie jsou využívány a jaké architektury FTTx jsou nejčastěji zastoupeny. Pro pochopení základních souvislostí je zařazena část, která se týká podstaty přenosů po optických vláknech, jednotlivých typů vláken a základů optických sítí. Pro doplnění je popsána současná situace rozšíření FTTx sítí dle jednotlivých kontinentů: Asie, Evropa a Severní Amerika. Praktická část je reprezentována analýzou trhu optického přístupu k Internetu v ČR. Součástí Bakalářské práce je reálná případová studie optické přístupové sítě, vybudované společností Cabel Media s. r. o. Případovou studii doplňuje analýza návratnosti vložených prostředků