Využití objektových principů v SQL databázích - Vodička, Ondřej; Palovská, Helena, 1959-; Klas, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Tato bakalářská práce se zabývá objektově-relačními databázemi. Přibližuje kontext jejich vzniku a na konkrétních příkladech ukazuje možnosti využití jejich typických charakteristik. Úvodní část shrnuje základní objektové principy, jako jsou zapouzdření, dědičnost nebo polymorfismus. V další části se diskutují základní rozdíly mezi objektovým a relačním přístupem a zavádí se pojem impedance mismatch. Dále jsou představeny možnosti, jak přistoupit ke skloubení objektově orientované a databázové technologie. Hlavní část představuje objektově-relační databáze a na příkladu databáze Oracle popisuje možnosti využití objektových principů v těchto databázích, jako je tvorba abstraktních datových typů, kolekcí a odkazů, a využívání dědičnosti, polymorfismu a chování objektů. Krátce je ještě zmíněn specifický charakter klient-server architektury objektově-relační databáze a jsou nastíněny problémy, jimž musí databázový návrhář čelit, pokud se rozhodne pro objektově-relační návrh databáze
Vedoucí práce: Helena Palovská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses