Aplikace rent-seekingu na zemědělskou politiku - Janská, Hana (2008)
Tato práce analyzuje teorii dobývání renty. Na tuto teorii upozornil Gordon Tullock v rámci Školy veřejné volby. Domnívá se, že licence a různá povolení udílená státem jsou vzácná a tudíž pro toho, kdo je získá, výnosná. Proto se podniky a jednotlivci snaží tuto výhodu získat. Tuto teorii jsem aplikovala na zemědělský sektor, kde se zemědělské podniky snaží získávat dotace a jiné subvence, aby zlepšily své postavení na trhu. Na konkrétním příkladu je ukázáno zatížení společnosti (náklady) a výnosy podniku, který danou dotaci získal