Aplikace rent-seekingu na zemědělskou politiku - Janská, Hana; Kollár, Miroslav; Hatlman, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce analyzuje teorii dobývání renty. Na tuto teorii upozornil Gordon Tullock v rámci Školy veřejné volby. Domnívá se, že licence a různá povolení udílená státem jsou vzácná a tudíž pro toho, kdo je získá, výnosná. Proto se podniky a jednotlivci snaží tuto výhodu získat. Tuto teorii jsem aplikovala na zemědělský sektor, kde se zemědělské podniky snaží získávat dotace a jiné subvence, aby zlepšily své postavení na trhu. Na konkrétním příkladu je ukázáno zatížení společnosti (náklady) a výnosy podniku, který danou dotaci získal
Vedoucí práce: Miroslav Kollár
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses