Analýza fair trade jako tržního nástroje řešení chudoby obyvatel třetího světa - Duchoslavová, Romana (2008)
Hnutí Fair Trade v podobě ve které se objevuje dnes existuje ve světě od 60. let minulého století. Základní cíl, které si toto hnutí stanoví, je zlepšení podmínek producentů třetího světa, kteří jsou podle stoupenců FT hnutí na mezinárodních trzích znevýhodněni. Prostředkem, k tomuto cíli je existence férové ceny, za kterou FT obchodníci tyto plodiny a výrobky vykupují. Hnutí Fair Trade je stále předmětem diskusí. Tato práce by se měla věnovat rozboru argumentace pro i proti a v závěru zhodnotit jednotlivá stanoviska a přiklonit se k jednomu z nich