Exploring the relationship between the oil prices and inflation - Borák, Michal (2008)
Tato práce zkoumá vztah mezi cenami ropy a inflací v USA. Analýza časových řad zahrnuje období 1971 – 2007 a jako veličiny užívá indexy spotřebitelských cen a různé míry cen ropy. Ve svých modelech zahrnuje rovněž 12 inflačních zpoždění. Výsledky jsou poté srovnávány s obdobnými pracemi světových ekonomů. V druhé části práce je zkoumán průsak světových cen ropy do maloobchodních cen benzínu v České republice a dále se zabývá, jak byl tento vztah ovlivněn měnovým kurzem CZK / USD