Vlivy cestovního ruchu na národní hospodářství ve srovnání Česká republika – Chorvatsko - Straková, Barbora (2008)
Tato diplomová práce se především zabývá vztahem národního hospodářství a cestovního ruchu, jejich vzájemného vymezení a působení. Velký prostor je také věnován satelitnímu účtu cestovního ruchu, který slouží jako nástroj ke statistickému zachycení těchto vlivů. Toto téma je dále pak z praktického hlediska znázorněno na dvou ukázkových zemích, na České republice a Chorvatsku. Po uvedení do problematiky, která je obsahem první kapitoly, je v druhé kapitole nastíněn vývoj cestovního ruchu ve světě a jeho pohled do budoucnosti. Třetí kapitola rozebírá satelitní účet cestovního ruchu, jeho metodologii, tvorbu, aplikaci a výsledky v obou srovnávaných zemích, a to jak z pohledu národních tak mezinárodních statistik. Ve čtvrté kapitole jsou samostatně analyzovány jednotlivé vlivy cestovního ruchu na národní hospodářství s konkrétní ukázkou v obou výše zmíněných zemích. Poslední kapitola obsahuje srovnání České republiky a Chorvatska dle mezinárodní statistik