Měnová politika Evropské centrální banky a Federálního rezervního systému a jejich komparace - Pozděchová, Lenka (2008)
Tématem bakalářské práce je analýza měnové politiky dvou nejsilnějších centrálních bank na světě. Je nastíněna struktura, funkce, měnové cíle a rozhodování o měnové politice Evropské centrální banky a Federálního rezervního systému. Práce popisuje měnové nástroje obou centrálních bank, dále porovnává proces měnové politiky v teoretické rovině a její dopad na reálnou ekonomiku, tedy na inflaci, nezaměstnanost a hrubý domácí produkt v USA a eurozóně. Poslední část je věnována jednoduché analýze minulého vývoje měnových politik centrálních bank a skutečného vývoje ekonomiky pomocí Taylorova pravidla