Teorie portfolia od vzniku po současnost - Pumprová, Zuzana (2008)
Cílem předkládané práce bylo podat průřez hlavních myšlenkových proudů teorie portfolia od jejího vzniku po současnost. Zastoupeny jsou tzv. moderní teorie portfolia, model oceňování kapitálových aktiv a dále modely založené na faktorovém přístupu, behaviorální přístup a konečně post-moderní teorie portfolia využívající ke stanovení rizika portfolia tzv. downside risk. Práce přináší logické utřídění přístupů, které významně přispívají k nalezení zákonitostí fungování finančních trhů, včetně souvislostí mezi nimi