Teorie portfolia - Zeman, Lukáš; Pígl, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Historii investování můžeme ve světě a především v U.S.A. rozdělit do dvou částí a to před a po roce 1952. Tehdy student ekonomie jménem Harry Markowitz na univerzitě v Chicagu představil svou doktorandskou práci, ve které položil základ moderní teorii portfolia. Na jeho práci stavěl nejenom on, ale řada dalších odborníků a celá oblast prošla v posledních desítkách let velkým vývojem. Ostatně význam jeho práce nejlépe vyjádřilo roku 1990 udělení Nobelovy ceny za ekonomii. V této práci je věnována pozornost jak modelu pana Markowitze, tak dalším, které na jeho práci stavěly a dále nám pomohli pochopit fungování finančních trhů. Jedná se především o model CAPM. Dále práce obsahuje popis některých nástrojů používaných v současnosti při rozhodování o alokaci finančních prostředků na kapitálových trzích. Po prezentaci teoretického základu bude následovat praktická část, kde jsou tyto poznatky aplikovány na vzorovém portfoliu
Vedoucí práce: Jan Pígl
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses