Reprezentace znalostí - Blecher, Jan (2008)
Tato práce se snaží priblížit jednotlivé metody reprezentace znalostí v umelé inteligenci s durazem na obecný prehled a rozdíly mezi jednotlivými metodami. V textu jsou rozebrána schémata reprezentace znalostí, mezi která patrí predikátová logika, produkcní systémy, sémantické síte a rámce. U každého schématu jsou uvedeny jeho charakteristické vlastnosti a nekteré typické metody. Z textu je zrejmé, že opravdu neexistuje žádná univerzální metoda reprezentace znalostí, ale naopak, že jednotlivé metody jsou vhodné pro konkrétní situace reálného sveta. Nekteré oblasti znalostí dokonce nejsou klasickými schématickými metodami, které uvádím v tomto textu, reprezentovatelné vubec nebo jen velmi težko. Práce je rozdelena dle jednotlivých metod reprezentace, které jsou dále strukturovány s ohledem na postupy v nich používané