Vývoj komparativních výhod české ekonomiky v letech 1993 - 2006 - Seidlová, Michaela (2008)
Cílem této práce je analyzovat vývoj komparativních výhod České republiky v letech 1993-2006 při měnících se ekonomických podmínkách a přechodu české ekonomiky z centrálně plánované na tržní systém. První část práce je věnována některým teoriím mezinárodního obchodu jako např. teorii absolutních výhod, komparativních výhod a metodám jejich výpočtu a z moderních teorií např. teorii vnitroodvětvového obchodu. Druhá část práce je zaměřena na analýzu českého zahraničního obchodu a především komparativních výhod. Jsou zde popsány změny komparativních výhod v jednotlivých obdobích a vnější a vnitřní vlivy, které mohly na tyto změny mít vliv