Hedge Funds as a New Investment Perspective - Kĺučár, Michal (2008)
Práce se zabývá definováním a popisováním hedgových fondů z pohledu konvenčně a racionálně smýšlejícího portfolio manažera resp. investora, a to zejména nepřímo, tedy porovnáním s rozličným příp. alternativními skupinami aktiv. První část představuje zejména úvod do problematiky hedgových fondů a definice jejich stratégií investování. Další část připravuje „nástroje” k analytické časti. Jsou to převažně přístupy založené na Moderní teorii portfolia (MPT) a Post-moderní teorii portfolia (PMPT). V samotné analytické časti se pak porovnávají a konfrontují jednotlivé druhy aktiv s hedgovými fondami a jejich konkrétními strategiemi. Při tomto postupu je využito celé spektrum nástrojů definovaných v předchozí části. Dochází tak k překvapivým závěrům a poukázáním na zajímavé skutečnosti a souvislosti v této problematice