Měnový kurs a jeho vliv na platební bilanci - Zíka, Michal (2008)
Zaměřím se na rozlišení, zda centrální banka uplatňuje politiku pevného devizového kursu či pohyblivého devizového kursu. Vysvětlím nástroje měnové politiky. Popíšu důsledky, které mají tyto nástroje na měnový kurs a jeho vliv na zahraniční investice a platební bilanci. Uvedu výhody a nevýhody, které přináší kursové intervence domácímu trhu. Tomu se budu věnovat na prvním místě, neboť změny v měnovém kursu ovlivňují chování domácích importérů a exportérů. Nastávají zde problémy s cenou, za kterou jsou strany ochotny mezi sebou směňovat dané zboží. Pro tyto případy zde popíšu teorie adaptivního a racionálního očekávání. Dále se budu věnovat platební bilanci