Analýza financování vysokoškolského systému se zaměřením na Velkou Británii a implikacemi pro Českou republiku - Mindoš, Marián (2008)
Vzdělání je investicí do lidského kapitálu, která svému majiteli přináší výnosy. Studenti mají na kapitálovém trhu omezený přístup k půjčkám na financování svého studia. Důvodem je asymetrie informací a potřeba záruky při žádosti o půjčku, které brání vytvoření trhu se studentskými půjčkami. Vzdělání je proto financováno z veřejných zdrojů, které jsou ovšem omezené. Asymetrie informací, která brání vzniku trhu studentských půjček dala vzniknout trhu půjček kontingenčních, u kterých není potřeba ručení. Velká Británie je jednou ze zemí, která zavádí kombinovaný způsob financování vysokých škol na základě kontingenčních půjček, kdy hradí náklady studia jak veřejnost, tak studenti. Cílem práce je popsat a zanalyzovat výhody a nevýhody britského systému financování vysokých škol a zjistit zda je možné podobný systém zavést v České republice