Využití vícerozměrných statistických metod při hodnocení bonity podniků - Burešová, Kateřina (2007)
Hlavním cílem mé práce je pomocí diskriminační analýzy z dat scoringového produktu ratingové agentury Moody´s zkonstruovat klasifikační model, který na základě klíčových finančních ukazatelů umožní širokému spektru uživatelů okamžité, finančně a technicky nenáročné zhodnocení bonity podnikatelského subjektu daného odvětví. Práce je rozdělena do celkem tří částí. V první jsou teoreticky shrnuty stávající přístupy k vyhodnocení bonity s cílem poukázat na praktické výhody zhodnocení prostřednictvím odvozovaného modelu. Druhá část je věnována statistickým klasifikačním metodám, zejména pak diskriminační analýze, jež je využita v případové studii. Třetí část je praktická. Zde jsou prostřednictvím diskriminační analýzy odvozeny klasifikační modely pro okruhy proměnných (finančních ukazatelů) identifikovaných v rámci komponentní, shlukové a faktorové analýzy jakožto stěžejní pro monitoring bonity. Závěrem je pak provedeno vyhodnocení a srovnání modelů. Rovněž jsou zde nastíněny postupy, jež by mohly vést k praktickému využití tohoto přístupu pro monitoring bonity