Senioři ve společnosti - Vybíralová, Ivana (2008)
Tématem diplomové práce je situace českých seniorů v současné společnosti 21. století, respektive zabezpečení jejich života z pohledu státní pomoci. Skupina seniorů se rozrůstá na úkor nejmladších lidských jedinců, přičemž vznikají stále se zvyšující nároky na její zabezpečení. Klidné a důstojné stáří je životním snem každého člověka. I přes tento všeobecný cíl jsou postoje jedinců velmi individuální a přístup státu se tomuto konceptu přibližuje jen minimálně. Proto ve společnosti vzniká prostor, který vyplňují nestátní neziskové organizace. Nestátní neziskové organizace ve společnosti z důvodu občanské nesvobody chyběly, nicméně nyní jejich počet narůstá. V sociální oblasti vyplňují nedostatky činnosti státu, poskytují starým občanům vyšší komfort služeb, individuální péči, jejich činnost je finančně dostupná a hlavně akceptují soukromí každého jedince