Senioři ve společnosti - Vybíralová, Ivana; Poláková, Olga, 1944-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tématem diplomové práce je situace českých seniorů v současné společnosti 21. století, respektive zabezpečení jejich života z pohledu státní pomoci. Skupina seniorů se rozrůstá na úkor nejmladších lidských jedinců, přičemž vznikají stále se zvyšující nároky na její zabezpečení. Klidné a důstojné stáří je životním snem každého člověka. I přes tento všeobecný cíl jsou postoje jedinců velmi individuální a přístup státu se tomuto konceptu přibližuje jen minimálně. Proto ve společnosti vzniká prostor, který vyplňují nestátní neziskové organizace. Nestátní neziskové organizace ve společnosti z důvodu občanské nesvobody chyběly, nicméně nyní jejich počet narůstá. V sociální oblasti vyplňují nedostatky činnosti státu, poskytují starým občanům vyšší komfort služeb, individuální péči, jejich činnost je finančně dostupná a hlavně akceptují soukromí každého jedince
Vedoucí práce: Olga Poláková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; demografický vývoj; senioři; sociální služby; diplomové práce; demographic transition; older people; social service; master's theses