Právní podmínky přeshraniční spolupráce (příhraniční spolupráce, regionální spolupráce) - Schneiderová, Jana (2008)
Tématem bakalářské práce je přeshraniční spolupráce v České republice, její vývoj a význam, právní rámec a institucionální zajištění, vztah Evropské unie k přeshraniční spolupráci, nástroje přeshraniční spolupráce, z nichž je pozornost zaměřena zejména na euroregiony a mikroregiony. Předkládaná práce dále zachycuje současný stav přeshraniční spolupráce v České republice, její vývoj od roku 1989, zaměřuje se na euroregiony a mikroregiony na českém území a charakterizuje stav přeshraniční spolupráce na příkladu města Vimperk