Mandatorní výdaje v ČR, jejich struktura, vývoj - Čučová, Magdaléna (2008)
Cílem této práce je seznámit čtenáře s problematikou mandatorních výdajů. Zejména s jejich strukturou a vývojem. Zaměřuji se zde především na mandatorní výdaje vyplývající ze zákona, protože tyto výdaje jsou pro výdajovou stranu státního rozpočtu nejvíce zatěžující. Ve své práci nastíňuji také cíle vlády jak tuto situaci zlepšit. Mandatorní výdaje jsou totiž z více než poloviny rozpočtu České republiky soustředěny do důchodového pojištění, dávek státní sociální podpory, nemocenských dávek a plateb státu do zdravotního pojištění