Nepřátelská převzetí na českém kapitálovém trhu - Ondrušková, Hana, 1983- (2008)
Na počátku jsem si položila otázku – proč na českém kapitálovém trhu nejsou nepřátelská převzetí? Berle a Means tvrdili, že vlastnictví společností je rozdrobené a vlastníci tak nemají možnost efektivně kontrolovat management firmy. Rakouská teorie firmy (Mises, Foss, Klein) tvrdí, že to není pravda a je to stále vlastník, kdo prostřednictvím kapitálových trhů řídí firmu. Jedním z mechanismů obrany proti diskrečnímu chování manažerů je nepřátelské převzetí (Manne). Proč tedy u nás nejsou? V práci jsem se pokusila zanalyzovat dvě nejpravděpodobnější hypotézy. První byla hypotézou, že převzetím brání naše zákony. Tato možnost se ale ukázala jako mylná, protože české předpisy jsou téměř identické jako britská úprava a přitom v Británii převzetí bez problémů probíhají. Druhá hypotéza vyplývala ze struktury a fungování českého kapitálového trhu. Ukázalo se, že náš kapitálový trh má vysoce koncentrovanou vlastnickou strukturu a to je prostředí, kde není prostor pro obchodování s akciemi, takže ani pro možnost využití nepřátelského převzetí, jako obrany akcionářů