Regulace účetnictví v České republice před a po vstupu do Evropské unie - Machalíčková, Zdeňka (2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou regulace účetnictví v České republice v souvislosti s jejím vstupem do Evropské unie v roce 2004. Podává stručný historický přehled vývoje vedení účetnictví, dále se zaměřuje na téma globální harmonizace účetnictví z pohledu US GAAP a IAS/IFRS a na rozbor koncepčního rámce a mezinárodních účetních standardů, které porovnává s českou legislativou. Práce rovněž posuzuje jednotlivé české právní předpisy týkající se regulace účetnictví a stručně hodnotí změny v účetní legislativě, ke kterým došlo v návaznosti na vstup země do EU