Role Turecka v izraelsko-palestinském konfliktu po nástupu strany AKP k moci – cesta k regionální hegemonii? - Vaníčková, Kristýna; Druláková, Radka, 1973-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práce se zabývá rolí Turecka v izraelsko-palestinském konfliktu mezi lety 2002–2014, resp. od nástupu Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) k moci do konce operace Ochranné ostří. Cílem práce je zjistit, zda existuje příčinná souvislost mezi rolí Turecka jako mediátora izraelsko-palestinského konfliktu a jeho snahami o roli regionálního hegemona Blízkého východu. Výzkumnou metodou práce je kauzální analýza, kdy hegemonie je ve zkoumaném vztahu nezávislou proměnnou a mediace závislou proměnnou. Teoretickým východiskem práce je teorie řešení konfliktu se zaměřením na proces mediace, a její následné propojení s regionální hegemonií skrze motivy státu pro zapojení do konfliktu. Druhá kapitola obsahuje vysvětlení self-image Turecka jako regionálního hegemona skrze Doktrínu strategické hloubky jako strategického konceptu zahraniční politiky AKP. Ve třetí kapitole je pak prostřednictvím jednotlivých ukazatelů, kterými byl operacionalizován konstrukt mediace, zkoumáno zapojení Turecka v izraelsko-palestinském konfliktu v jednotlivých obdobích konfliktu mezi lety 2002–2014.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses