Formulace a analýza DMP modelu na trhu práce - Vrbická, Jitka (2019)
Práce se zabývá prozkoumáním vybraného Search and Matching modelu, a jeho aplikací na trh práce České republiky. Vychází především z článku autorů M. Hagedorna a I. Manovskiiho, kteří daný model navrhli a dále nakalibrovali způsobem, v němž nastavili vyjednávací sílu pracovníka a podporu v nezaměstnanosti na odlišné hodnoty, než je běžné u těchto modelů. Touto kalibrací zjistili a prokázali, že pokud je model správně zkalibrován, zohledňuje cyklické vlastnosti nezaměstnanosti i volných pracovních míst. V této práci byl model odhadnut na datech České republiky za roky 1998 - 2015, na kterých lze pozorovat celosvětovou krizi. Model ukázal, že přesto, že kalibraci uvedenou těmito autory je možné použít na americká data, nemusí nutně platit u jiných států. Závěrem jsou zde porovnány apriorní a posteriorní hodnoty ekonometrických odhadů parametrů a porovnání základních statistických charakteristik.