INVESTIČNÍ POTENCIÁL OBECNÍCH ROZPOČTŮ - Smoleňáková, Kateřina (2021)
Tato diplomová práce se zabývá vyhodnocením dlouhodobého potenciálu rozpočtových zdrojů obcí v České republice vhodných pro financování investičních aktivit. Teoretická část práce definuje faktory, které mají na efektivnost alokace veřejných výdajů zásadní vliv, dále se věnuje předpokladům fungování územních samospráv, rozpočtu obce a jeho postavení v rámci rozpočtové soustavy ČR. Praktická část práce se věnuje analýze vybraných podílových indikátorů FAMA za všechny obce ČR v letech 2011-2020. Na základě této analýzy jsou zhodnoceny jednotlivé zdroje vhodné ke krytí investičních výdajů z obecního rozpočtu a potenciál jejich využití do budoucna. Dále je zde vyhodnocen vliv ekonomického růstu na příjmy obcí ze sdílených daní a na kapitálové výdaje. Závěr praktické části se věnuje zadlužení územních samospráv a jeho podílu na celkovém veřejném dluhu ČR. Z dílčích závěrů práce vyplývá, že kromě úspor běžných příjmů jsou dlouhodobě udržitelným zdrojem financování investičních výdajů bankoví úvěry. Vliv růstu HDP na kapitálové výdaje nebyl prokázán.