Analýza výkonnosti vybraných podílových fondů v České republice z hlediska fyzického investora. - Rejtharová Cizlová, Adéla (2021)
Tato diplomová práce analyzuje metody měření výkonnosti podílových fondů. Práce se zaměřuje na metody využívající parametry dostupné ve factsheetech a dalších dokumentech podílových fondů. Metody pracují s rizikem jak pomocí volatility (směrodatné odchylky), tak pomocí propadů portfolia ve sledovaném období. Téma je aktuální díky fluktuaci kapitálových trhů v minulém roce a riziku zvyšující se inflace a s tím související devalvace peněžní zásoby spotřebitelů. Teoretickou část práce doplňuje praktická analýza deseti podílových fondů, jež jsou rozděleny z geografického hlediska a dle předpokládané volatility investice. Analýza fondů je doplněna řadou grafů a zpracovaných výpočtů, zkoumané fondy v dané kategorii jsou seřazeny dle výsledku analýzy. Přínosem práce je souhrnný přehled metod, jež může drobný investor zvolit pro analýzu svého portfolia.