Úroveň znalostí vybraných zastupitelů městských částí hlavního města Prahy v zákoně č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze dle vybraných kritérií - Stará, Petra; Čáp, Vilém; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem práce je identifikace úrovně znalostí vybraných zastupitelů městských částí hlavního města Prahy v zákoně č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze dle vybraných kritérií. Práce přináší zcela nový pohled na problematiku městských částí skrze optiku jejich kvalifikovanosti a odpovídá na otázku, do jaké míry se zastupitelé v zákoně orientují a zda existují rozdíly mezi výsledky zastupitelů v rámci skupin dle věku, vzdělání či počtu zvolení. V teoretické části je popsána legislativní úprava hlavního města, dále jsou přiblíženy pojmy a definice, jež souvisejí s řešenou problematikou a vyplývají ze zákona o hlavním městě, jenž je klíčovým nástrojem pro výkon zastupitelského mandátu. V poslední části jsou uvedeny a přiblíženy teorie veřejné volby, teorie byrokracie a teorie dobývání renty. V praktické části je předloženo vyhodnocení dotazníkového šetření, jehož se zúčastnilo 45 zastupitelů městských částí hlavního města Prahy a jehož otázky vycházejí z platného znění zákona o hlavním městě. Zastupitelům bylo položeno 25 otázek, jejichž průměrná úspěšnost činí 60 %. Nejproblematičtějšími jsou shledány otázky zaměřené na lhůtu či časové období, naopak nejlepší výsledky vykazují otázky, jejichž zaměření směřovalo na radu městské části. Výsledky jsou komparovány za použití prvků dílčí analýzy na základě – věku, vzdělání a počtu zvolení do funkce. Nejmladší věkové skupiny (18–35 a 36–45 let) prokazují vyšší míru znalostí než dvě starší věkové skupiny. Dle počtu zvolení do funkce dosahují lepších výsledků zastupitelé, kteří byli zvoleni do funkce více než 3x, oproti zastupitelům, jenž tuto funkci vykonávají poprvé. U výsledků dle vzdělanostních skupin (středoškolské a vysokoškolské vzdělání) nebyl shledán významný rozdíl, lze proto ko
Všechny vymezené skupiny dosahují v celkovém vyhodnocení výsledku vyššího než 50 %, žádná ze skupin však nedosahuje úspěšnosti vyšší než 70 %, čímž zde zůstává významný prostor pro zlepšení.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses