Sociální služby pro seniory a jejich dostupnost ve Středočeském kraji - Vyvlečková, Tereza; Mitwallyová, Helena; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Populace České republiky stárne a tlak na nabídku kvalitních a dostupných sociálních služeb pro seniory roste. Teoretická část přináší komplexní pohled na problematiku sociálních služeb pro seniory a systém jejich poskytování. Navazující praktická část je věnována zhodnocení dostupnosti sociálních služeb pro seniory v lokalitě Mníšek pod Brdy a jeho okolí a interpretaci poznatků získaných polostrukturovanými rozhovory s osobami zapojenými do fungování sociálních služeb pro seniory. Hypotézou práce je tvrzení, že města, z důvodu nedostatečné kapacity sociálních služeb, suplují úlohu krajských úřadů. Hlavní závěry potvrzují nutnost reorganizace systému sociálních služeb pro seniory. Současné nastavení není dlouhodobě udržitelné a nedokáže pružně reagovat na zvyšující se poptávku. Současný systém financování mnohým poskytovatelům nedovoluje efektivně hospodařit a zabraňuje tak rozvoji poskytovaných služeb. Zároveň by nastavení podmínek pro poskytování mělo být přívětivější k soukromým poskytovatelům, kteří mohou pomoci v zajištění nedostatečných kapacit sociálních služeb pro seniory a přizpůsobit nabídku čím dál tím specifičtějším potřebám klientům. V rámci budoucího rozvoje by bylo vhodné zaměřit se na bližší propojení sociálních služeb pro seniory se zdravotními službami.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses