Zhodnocení regionálních disparit zadluženosti obyvatel krajů ČR - Pomazalová, Sára (2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku zadlužování domácností v krajích České republiky. Cílem práce je identifikace krajů, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. V České republice se neustále prohlubuje zadlužování domácností, ne vždy se ale musí jednat o negativní jev. Teoretická část práce obsahuje formulace základních pojmů spojených s tématem, jako je finanční gramotnost a finanční vzdělávání, úvěrový trh a finanční zprostředkovatelé na něm. Dále rozdíl mezi pozitivním a negativním zadlužování a důsledky negativního zadlužování. V praktické části práce je vytvořen index negativního zadlužování, byly identifikovány tři kraje, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. Těmito kraji jsou Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Dále byl v praktické části práce stanoven a vyhodnocen didaktický test, kterého se zúčastnili žáci 4. tříd základních škol právě těch krajů, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. Potvrdila se pozitivní vazba mezi úrovní finanční gramotnosti dětí a náchylností k negativnímu zadlužování rodičů v těchto třech krajích.