Zhodnocení regionálních disparit zadluženosti obyvatel krajů ČR - Pomazalová, Sára; Kouřilová, Jana, 1960-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku zadlužování domácností v krajích České republiky. Cílem práce je identifikace krajů, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. V České republice se neustále prohlubuje zadlužování domácností, ne vždy se ale musí jednat o negativní jev. Teoretická část práce obsahuje formulace základních pojmů spojených s tématem, jako je finanční gramotnost a finanční vzdělávání, úvěrový trh a finanční zprostředkovatelé na něm. Dále rozdíl mezi pozitivním a negativním zadlužování a důsledky negativního zadlužování. V praktické části práce je vytvořen index negativního zadlužování, byly identifikovány tři kraje, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. Těmito kraji jsou Ústecký, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Dále byl v praktické části práce stanoven a vyhodnocen didaktický test, kterého se zúčastnili žáci 4. tříd základních škol právě těch krajů, jejichž občané jsou nejvíce náchylní k negativnímu zadlužování. Potvrdila se pozitivní vazba mezi úrovní finanční gramotnosti dětí a náchylností k negativnímu zadlužování rodičů v těchto třech krajích.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses