Spolupráce daňových rájů a její vliv na přímé zahraniční investice - Legner, Vít; Tepperová, Jana; Friedrich, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Hlavním cílem práce je analýza faktorů ovlivňují příliv evropských přímých zahraničních investic ve vybraných zemích daňových rájů. Analýza byla provedena pomocí vícenásobné regresní analýzy v programu Gretl s využitím dat převzatých z databáze OECD. Na základě regresní analýzy bylo zjištěno, že mezi faktory ovlivňující alokaci evropských přímých zahraničních investic ve vybraných zemích daňových rájů v letech 2000 a 2019 patří velikost ekonomiky, vyspělost ekonomiky, uzavřené bilaterální smlouvy v oblasti spolupráce v daňové oblasti a rozdělení, zda se jedná o offshore či onshore zemi. Dále bylo za použití testů středních hodnot v programu Excel potvrzeno, že onshore země vykazují větší hodnoty přílivu evropských přímých zahraničních investic v roce 2015 a v porovnání s rokem 2016 bylo dokázáno, že vydání projektu BEPS značně snížilo příliv evropských přímých zahraničních investic ve vybraných zemích daňových rájů.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses