Daňové dopady čerpaných zaměstnaneckých výhod - Gamba, David (2022)
Hlavním cílem diplomové práce je zhodnocení výhodnosti poskytování zaměstnaneckých benefitů namísto mzdy. Pro účely zhodnocení jsou zvoleny zaměstnanecké benefity, které v současné době patří mezi nejpopulárnější a které lze exaktně vyjádřit peněžitou hodnotou. U stravenek a peněžitého příspěvku na stravování je provedeno zhodnocení implementace do zákona o daních příjmů na základě důvodové zprávy. Stravenky zůstávají výhodnější v mnoha aspektech, zejména poté u zaměstnanců pracujících na delší směny. Dílčím cílem je rozlišení benefitů podle jejich daňové výhodnosti do jednotlivých skupin s přiřazením daňových koeficientů, které je možné následně využít při poskytování zaměstnaneckých benefitů v rámci organizace a jsou srozumitelné i pro osoby bez daňových znalostí. Práce je členěna do čtyř kapitol, přičemž první dvě kapitoly podávají teoretický základ pro hodnocení zaměstnaneckých benefitů ve třetí části této práce a následným návrhům a doporučením v části čtvrté.