Vznik nové firmy a veřejné rozpočty - Zrůbek, Adam (2022)
Diplomová práce se zabývá vztahem firem a veřejných rozpočtů z hlediska vzájemných finančních toků. Cílem práce je na příkladu čtyř vybraných společností spočítat a stanovit jejich dopad na veřejné rozpočty, a to od jejich založení až po poslední vykázané období. Teoretická část práce se zabývá vztahy a rozdíly mezi veřejným a soukromým sektorem a popisuje příjmy a výdaje státního rozpočtu. Dále jsou popsány investiční pobídky, a to konkrétně z hlediska legislativy, forem pobídek a jejich efektivnosti pro státní hospodářskou politiku. Praktická část práce zahrnuje výpočet efektivnosti investičních pobídek, analýzu a vyčíslení celkových odvodů vybraných společností do veřejných rozpočtů. Jsou provedeny výpočty celoživotních nákladů na zdravotní péči a starobní důchody modelových zaměstnanců vybraných společností, a ty jsou porovnány s jejich celoživotními odvody na zdravotní a důchodové pojištění.