Analýza psychologických faktorů na finančních trzích - Machová, Tereza (2022)
Tato práce analyzuje sentiment indikátory, které zachycují chování investorů na finančních trzích. Cílem práce je analýza investičního chování, představení sentiment indikátorů jako nástrojů pro investiční rozhodování a ověření, zda je investiční rozhodování na základě vybraných indikátorů psychologické analýzy úspěšné či nikoliv. Nejprve se práce zabývá jednotlivými analýzami akcií, dále se soustředí na psychologickou analýzu a její hlavní přístupy. Pro využití psychologické analýzy v praxi jsou představeny sentiment indikátory, které jsou následně analyzovány pomocí backtestů. Sentiment indikátory upozorňují na nejhlubší cenové propady na amerických akciových trzích a jsou vhodným nástrojem pro investiční rozhodování, především při obchodování v krátkém období. Nejvhodnějšími sentiment indikátory pro investiční rozhodování jsou Put/Call Ratio, Put/Call Open Interest Ratio a Volatility Index.