Analýza psychologických faktorů na finančních trzích - Machová, Tereza; Musílek, Petr, 1965-; Dongres, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce analyzuje sentiment indikátory, které zachycují chování investorů na finančních trzích. Cílem práce je analýza investičního chování, představení sentiment indikátorů jako nástrojů pro investiční rozhodování a ověření, zda je investiční rozhodování na základě vybraných indikátorů psychologické analýzy úspěšné či nikoliv. Nejprve se práce zabývá jednotlivými analýzami akcií, dále se soustředí na psychologickou analýzu a její hlavní přístupy. Pro využití psychologické analýzy v praxi jsou představeny sentiment indikátory, které jsou následně analyzovány pomocí backtestů. Sentiment indikátory upozorňují na nejhlubší cenové propady na amerických akciových trzích a jsou vhodným nástrojem pro investiční rozhodování, především při obchodování v krátkém období. Nejvhodnějšími sentiment indikátory pro investiční rozhodování jsou Put/Call Ratio, Put/Call Open Interest Ratio a Volatility Index.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses