Komparace zdanění digitální ekonomiky - Brynychová, Nela (2022)
Diplomová práce se zabývá celosvětovým vývojem zdanění digitální ekonomiky v posledním desetiletí. Nejprve jsou popsány změny, které vnesla digitalizace do ekonomických modelů podnikání, a je ukázáno, proč jsou tyto změny problematické z hlediska dlouhodobě používaného mezinárodního daňového systému. Následně práce mapuje vývoj snahy o mezinárodní řešení tohoto problému na půdě OECD, včetně právě vznikající dvoupilířové dohody, a přístup zemí ke zdanění digitální ekonomiky v mezidobí. Cílem této diplomové práce je komparace digitální daně ve vybraných státech a analýza dopadu digitální daně a daně podle pilíře I na vybranou společnost. Z výsledků studie vyplývá, že daňová povinnost podle unilaterálních digitálních daní je výrazně vyšší oproti předpokládané daňové povinnosti podle pilíře I.