Komparace zdanění digitální ekonomiky - Brynychová, Nela; Slintáková, Barbora; Moučková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá celosvětovým vývojem zdanění digitální ekonomiky v posledním desetiletí. Nejprve jsou popsány změny, které vnesla digitalizace do ekonomických modelů podnikání, a je ukázáno, proč jsou tyto změny problematické z hlediska dlouhodobě používaného mezinárodního daňového systému. Následně práce mapuje vývoj snahy o mezinárodní řešení tohoto problému na půdě OECD, včetně právě vznikající dvoupilířové dohody, a přístup zemí ke zdanění digitální ekonomiky v mezidobí. Cílem této diplomové práce je komparace digitální daně ve vybraných státech a analýza dopadu digitální daně a daně podle pilíře I na vybranou společnost. Z výsledků studie vyplývá, že daňová povinnost podle unilaterálních digitálních daní je výrazně vyšší oproti předpokládané daňové povinnosti podle pilíře I.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses