Jednotkové mzdové náklady a mezinárodní konkurenceschopnost ekonomik - Hofmanová, Pavlína; Brůna, Karel, 1973-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Hlavním cílem této diplomové práce je komplexní zhodnocení vývoje nominálních jednotkových mzdových nákladů jednotlivých zemí eurozóny v letech 2000 až 2020 a na základě toho určení, jak se zemím měnila mezinárodní konkurenceschopnost v důsledku finanční krize. Teoretická část se zabývá mezinárodní konkurenceschopností ekonomik a jejími faktory, produktivitou práce a s ní spojenou úrovní vzdělání, mezd a nezaměstnanosti. Do analytické části jsou zařazena data o všech zdrojích, které nominální jednotkové mzdové náklady ovlivňují. Jedná se o vývoj průměrných nominálních mezd, produktivity práce, nezaměstnanosti a reálného HDP. Na základě těchto dat bude možné zhodnotit vývoj nominálních jednotkových mzdových nákladů jednotlivých ekonomik.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses