Paušální daň pro osoby vykonávající samostatnou činnost - Spurná, Eva (2022)
Diplomová práce pojednává o paušální dani, která byla v České republice zavedená od roku 2021. V začátku práce je paušální daň představena z pohledu daňové teorie. Poté je vyspecifikován daňový systém ČR z pohledu daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojištění. Cílem diplomové práce je zjistit, zda je nový režim paušální daně výhodný pro poplatníky, kteří splňují podmínky pro jeho vstup. Aby byl cíl diplomové práce naplněn, byla v práci provedena analýza tří klíčových kritérií, které byly diskutovány v souvislosti s novou paušální daní. Paušální daň bude rozebrána z hlediska daňových úspor, zlepšení zabezpečení ve stáří a snížení administrativní zátěže poplatníků. V závěru práce se potom zjistí, zda je paušální daň pro podnikatele skutečně výhodným řešením.