Daňová podpora filantropie v ČR - Povolná, Věra; Slintáková, Barbora; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce se zaměřuje na daňovou podporu filantropie u fyzických osob v České republice spočívající v odpočtu bezúplatného plnění podle § 15 odst. 1 zákona č. 586/1992, Sb., o daních z příjmů. Hlavním cílem práce je analyzovat vliv této možnosti snížení základu daně na individuální dárcovství v ČR. Analýza je provedena z primárních dat, získaných vlastním dotazníkovým šetřením. Ze skupiny dárců, kteří měli za rok 2020 možnost odpočet využít, jej uplatnilo 45 %. Většinu v rozhodování, zda darovat, ani v případě velikosti darované částky, neovlivňuje. Pomocí chí-kvadrát testu se prokázala závislost mezi uplatněným odpočtem a velikostí poskytnutého daru (síla závislosti 42,82 %), resp. uvedenou frekvencí darování (síla závislosti 27,74 %). Na základě provedené analýzy se lze domnívat, že možnost odpočtu daru od základu daně nijak výrazně poplatníky neovlivňuje a jedinci jsou v případě darování poháněni spíše altruistickými motivy. Nicméně v mém průzkumu se díky němu u třetiny respondentů zvedla darovaná částka. Naopak se nezdá, že by navýšení horního limitu působilo na jedince v mém vzorku motivačně k tomu, aby zvýšili hodnotu daru. Místo navýšení horního limitu by daňová podpora individuálního dárcovství měla směřovat k podpoře dlouhodobého a pravidelného dárcovství.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses