Efektivita výberu DPH na Slovensku - Murín, Dávid (2022)
Diplomová práca skúma efektívnosť výberu DPH na Slovensku. Hlavný výpočet tejto práce meria jej efektívnosť skrz tzv. C-koeficient. C-koeficient udáva množstvo peňažných jednotiek, ktoré musia byť skontrolované finančnými úradmi až po výber danej jednej peňažnej jednotky do štátneho rozpočtu. Vyššia hodnota koeficientu naznačuje menšiu efektívnosť a vysokú administratívnu zaťaženosť finančných úradov. V štandardnom systéme DPH bude koeficient vždy vyšší ako 1 kvôli nastavenému systému, ktorý obsahuje odvod DPH, ale aj nárok na odpočet v daňových priznaniach daňových poplatníkov. Takýto systém zdvojnásobuje administratívnu zaťaženosť daňových kontrolórov. C-koeficient sa v rokoch 2008-2020 pohybuje v rozpätí hodnôt 10 až 6. Najvyššiu hodnotu dosahuje v roku 2009, najnižšiu za rok 2020. Z výsledkov je viditeľný pozitívny trend poklesu administratívnej náročnosti. Práca skúma jednotlivé okolnosti, ktoré ovplyvňujú tento trend a pozerá sa na vývoj efektívnosti z dvoch aspektov: síce je trend efektívnosti výberu DPH pozitívny a koeficient sa od roku 2008 znížil, ale administratívna zaťaženosť finančných úradov kvôli nastavenému systému DPH je stále celkom vysoká.