Účetní a daňové dopady darovacího crowdfundingu - Chábová, Lucie (2022)
Diplomová práce se zabývá účetními a daňovými dopady darovacího crowdfundingu. Cílem diplomové práce je odpovědět na otázku, jakým způsobem a kdy dojde k okamžiku vykázání výnosu u příjemce vybraných prostředků, a kdy z pohledu poskytovatele dojde k okamžiku vzniku a způsobu vykázání nákladu. Tedy jak ovlivní využití darovacího crowdfundingu účetní výkazy a jaké daňové konsekvence darovací crowdfunding přináší. Diplomová práce má za cíl identifikovat a analyzovat různé varianty řešení pro účetní jednotky, které vedou své účetnictví dle vyhlášky č. 500/2002 Sb. pro podnikatele, vyhlášky č. 504/2002 Sb. pro nepodnikatelské subjekty a Mezinárodních účetních standardů. Aplikační část je promítnuta do několika dílčích příkladů. Příklady vysvětlují jednotlivé varianty způsobů zachycení a analyzují dopad darovacího crowdfundingu do účetní závěrky, především pak do výsledku hospodaření. Tyto příklady dohromady poskytují ucelený pohled na možné způsoby zachycení darovacího crowdfundingu.