Negatívne úrokové sadzby a ich dopady na ekonomiku eurozóny - Didič, Michal (2022)
Európska centrálna banka začala používať negatívne úrokové sadzby ako súčasť jej menovej politiky v roku 2014 hlavne v snahe podporiť infláciu, ktorej hodnoty sa nepribližovali k inflačnému cieľu centrálnej banky. Tento krok vyvolal a stále vyvoláva veľa polemických reakcií, pretože negatívne nominálne úrokové sadzby sú relatívne novým fenoménom, ktorý stále nebol dostatočne preskúmaný. Táto práca sa snaží zhodnotiť pozitívne a negatívne dopady tohto opatrenia na ekonomiku eurozóny, a to hlavne na vývoj inflácie a správanie bankového sektora. Sleduje aj vplyv negatívnych úrokových sadzieb na fiškálnu disciplínu krajín eurozóny a rast cien aktív. Ukazuje sa, že pozitívne dopady tejto menovej politiky nie sú také výrazné. Infláciu v eurozóne sa v sledovanom období nedarilo dlhodobo zvýšiť na želanú úroveň. Naopak objavuje sa tu množstvo negatívnych dopadov tohto opatrenia. Dochádza k zvyšovaniu zadlženia krajín eurozóny, je ohrozená ziskovosť bánk a ceny na trhu nehnuteľností rastú. To všetko ohrozuje finančnú stabilitu, a to hlavne v prípade, ak sú úrokové sadzby udržované pod nulou dlhodobo.