Popisná analýza přeměn uskutečněných v České republice - Dvořáková, Kristýna (2022)
Tématem diplomové práce je analýza přeměn obchodních korporací uskutečněných v České republice v roce 2014 a 2015. Diplomová práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola vymezuje a charakterizuje pojem přeměn a jejich právní vývoj v České republice. Vymezuje přeměny na fúze, rozdělení, převod jmění na společníka, změnu právní formy a přeshraniční přemístění sídla. Druhá kapitola se týká vymezení jednotlivých fází procesu přeměny a jejich účetních souvislostí. Obsahuje vymezení informací ohledně projektu přeměny, rozhodného dne, ocenění jmění, účetní závěrky či auditu. Třetí kapitola obsahuje popis postupu nezbytný k provedení analýzy. Jedná se o výběr a zpracování vzorku, jeho úpravu či zvolení kritérií. Čtvrtá kapitola obsahuje výsledky provedené analýzy uskutečněných transakcí a vyvození závěrů. Tato kapitola je nejdůležitější kapitolou diplomové práce.