Zajištění a vymáhání pohledávek v českém právním řádu - Ngo, The Vinh; Jablonský, Petr; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá vysvětlením pojmu pohledávka a vymezuje různé metody zajištění a vymáhání pohledávek, které se vyskytují a je možné využívat v českém právním řádu. V rámci této práce je ve zkratce poskytnut výklad o tom, jak z právního hlediska pohledávky vznikají, jak se v průběhu jejích existence mohou „měnit“ a následně jak ke konci své životnosti zanikají. Práce je dále zaměřena na jednotlivé zajišťovací instrumenty, které jsou v praxi používané k zajištění včasného a řádného uspokojení pohledávky věřitele, a také je věnována metodám vymáhání pohledávek v tuzemském i mezinárodním kontextu, přičemž důraz je kladen na porovnávání rozdílů mezi soudním řízením a alternativním rozhodčím řízením. Poslední část práce se zaměřuje na samotný proces oceňování pohledávek, přičemž v rámci této části jsou vymezeny základní přístupy a metody k jejich oceňování.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses