Analýza dopadu investic do výzkumu a vývoje na profitabilitu a tržní hodnotu ve farmaceutickém průmyslu - Mejsnarová, Nikola (2022)
Cílem této diplomové práce je zjistit, zda existuje souvislost mezi výší výdajů vynaložených na výzkum a vývoj a profitabilitou či tržní hodnotou farmaceutických společností. K tomu je využita jednoduchá lineární regrese datového souboru 16 nejvýznamnějších farmaceutických společností z hlediska tržeb. Na základě intepretace výstupů provedených regresních analýz byla prokázána existence statisticky významného vztahu mezi intenzitou výzkumu a vývoje a dvěma ukazateli profitability (ROA, ROS) a jedním ukazatelem tržní hodnoty (P/S). Identifikovaná míra závislosti však byla relativně slabá. Pro dvojice proměnných intenzita VaV – ROE a intenzita VaV – P/B se naopak nepodařilo zjistit přítomnost statisticky významné vazby. Lze tedy konstatovat, že pouhé zvýšení vynaložených prostředků na výzkum a vývoj nestačí k lepším hodnotám ukazatelů profitability či tržní hodnoty farmaceutických společností.