Efekty kvantitativního uvolňování v USA, Japonsku, Eurozóně a Velké Británii - Pliska, Marek; Brůna, Karel, 1973-; Tesařová, Žaneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce zkoumá efekty kvantitativního uvolňování jako nekonvenční nástroj měnové politiky využívaný v prostředí nulových úrokových sazeb v USA, Japonsku, eurozóně a Velké Británii. Úvodní část se zaměřuje na přiblížení dalších nestandartních nástrojů měnové politiky, které v takto omezeném manipulativním prostoru centrální banky využívají. Dále je nastíněn transmisní mechanismus a kanály kvantitativního uvolňování a strategie opuštění tohoto nouzového nástroje. Následně je zachyceno použití nekonvenčních nástrojů měnové politiky v jednotlivých zemích, resp. měnovou oblast se zaměřením na průběh kvantitativního uvolňování. Hlavním cílem práce je analyzovat efekty kvantitativního uvolňování na ekonomické ukazatele míru nezaměstnanosti, míru inflace a vývoj HDP, které jsou nejprve popsány a následně testovány prostřednictvím Grangerovy kauzality. V závěru analýzy je zkoumána odezva exogenních šoků a dekompozice rozptylu chyb předpovědi vytvořených ve VAR modelu jednotlivých zemích, resp. měnové oblasti.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses