Fundamentální analýza měnového kurzu CZK/EUR - Muřická, Eliška (2022)
Hlavním cílem bakalářské práce na téma Fundamentální analýza měnového kurzu CZK/EUR je ověření platnosti základních teorií popisujících vývoj měnového kurzu. Práce se zabývá teorií parity kupní síly, nekrytou úrokovou paritou a platebně bilančním přístupem ke kurzu. Teoretická část práce se nejdříve věnuje měnové a především kurzové politice v České republice od roku 1993 až do roku 2021. Dále popisuje teoretické základy výše uvedených teorií. Praktická část práce je věnována empirickému ověření determinantů měnového kurzu CZK/EUR. Práce neprokázala schopnost vysvětlení sledovaných teorií.